23.04.2018 / Basın bülteni

Dış görevdeki cam çıtaları

Şili'deki neoklasik tarzda inşa edilen Alman Büyükelçiliği rezidansı, yeni Ensinger Thermix karolaj pencerelere kavuşuyor

Santiago de Chile'de Alman-Şili ortaklığında yürütülen tarihi bir inşaat projesi, tarihi binaların yenilenmesinde anıt koruma ve enerji verimliliğinin nasıl birleştirilebileceğini göstermektedir. Tek camlı karolaj pencereler yerine, Thermix Warm Edge cam çıtalarına ve Thermix karolaj pencerelerine sahip yüksek yalıtım özellikli emniyet pencereleri ve kapıları yerleştirildi.

Şili, Latin Amerika'nın önde gelen ekonomilerinden ve en büyük hammadde üreticilerinden biridir. And Dağları ile Pasifik arasındaki ülke yaklaşık 200 km genişliğindedir, ancak kuzeydeki Atacama Çölü'nden güneydeki Antarktika'ya kadar 4200 km uzunluğundadır. Ülkenin yaklaşık ortalarında, Şili'nin yaklaşık yüzde 45'inin yaşadığı ve ülkenin politik, ekonomik ve kültürel merkezi sayılan başkent Santiago bulunuyor.

Deprem ve geleceğe dayanıklı yenilenmiş

Alman Büyükelçiliği Vitacura bölgesinde, büyükelçinin rezidansı yakındaki Las Condes villa bölgesinde yer almaktadır. Ana bina (inşa yılı 1944) ve personel ek binası (inşa yılı 1959), komşu binaların çoğunluğuyla birlikte neoklasik cepheleri nedeniyle koruma altında bulunuyor. Ancak yapılan bir araştırma binanın "akut deprem tehlikesine sahip" olduğunu göstermiş. Bina birkaç yıl önce güvenlik nedenlerinden ötürü tedbir amacıyla boşaltılmış.

Almanya Federal Bina ve Bölge Planlama Ofisi (BBR)'de Yurtdışı Binalar Proje Müdürü Oliver Heckel, "deprem dayanıklılığı için ana taşıyıcıları güçlendirdik" diye açıklıyor. "Mümkün olduğunca az müdahale etmek için, binanın iç kısmı tüm katlarda betonarme bir çekirdek ile sağlamlaştırıldı. Bu tedbir kapsamında tüm teknik tesisler, iç donanımlar, cepheler, pencereler ve açık hava tesisleri aslına uygun olarak modernize edildi.

Alman-Şili inşaat projesi

Yapı 1955'ten beri Federal Almanya Cumhuriyeti'ne ait. Bu yenileme sırasında özel zorluklara yol açtı: İnşaat yapılırken bir yandan, maliyet ve verimlilik nedenleriyle ve bakımın sağlanması için yerel standartlara ve iş ortaklarına güvenmek gerekiyordu. Ancak öte yandan bazı Alman standartlarının da karşılanması gerekiyordu. Bunlar, kamusal projelerde tabi olunan AB ihale prosedürü ve binanın güvenlik ve enerji verimliliği gereklilikleri ile ilgili kriterlerdi.

İhale sürecinde nihayetinde hem Almanya'da hem de Şili'de ikamet eden mimarlardan oluşan bir mimar ekibi genel planlayıcı olarak görev yaptı. RWTH Aachen Üniversitesi'nden beri birlikte çalışmakta olan FAR'ın kurucuları arasında kuş uçuşu 12.523 km'lik bir mesafe var. Marc Frohn Berlin'de, Mario Rojas Santiago de Chile'de yaşıyor. Birbirine uluslararası bir ağla bağlı mimarlar için uzaklık ve yakınlık, örneğin, Alman enerji verimliliği kriterlerine göre Şili'deki eski binanın yenilenmesi gibi yeni bağlantılar kurmalarında bir anahtar olur.

Anıt koruma ve enerji verimliliği birleştirir

"Enerji verimliliğinin önemi Şili'de uzun zamandan beridir kabul görüyor. Örneğin, 2011'den bu yana enerji verimli binalar için gönüllü olarak da olsa bir sınıflandırma sistemi var” diye açıklıyor Mario Rojas. "Koşulların giderek daha da katılaşması açık, ancak net olmayan şu: Ne zaman ve nasıl." Açık bir yönelim elde etmek için BBR, büyükelçinin ikametgahını Alman Enerji Tasarrufu Yönetmeliği'nin (EnEV) katı gerekliliklerine dayanarak 2014'ün başında denetlemişti.

Bina simülasyonu, yeni pencereler monte edilerek enerji bilançosunun sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilebileceğini göstermiş. BBR tarafından talep edilen ve Şili'de olağandışı sayılan sertifikalar nedeniyle FAR, Bad Salzuflen'de mukim emniyetli yalıtım pencere ve kapı üreticisi LIP GmbH firması ile temasa geçer. Bu firma karolaj pencerelerin yerine kullanılmak üzere Ensinger'in Thermix cam çıtalarına ve kısmen Thermix karolaj pencerelerine sahip Bochumlu üretici Nowak Glas'ın çift camlı yalıtım camlarını seçer.

En dar toleranslarda güvenlik

Thermix cam çıtaları, paslanmaz çelikten yapılmış bir difüzyon bariyerine sahip yüksek derecede ısı yalıtımlı plastikten yapılmıştır. Bunlar yalıtım camlarının termal ayrımını optimize ederler, cam kenarındaki yoğuşma suyunu en aza indirir ve çok iyi bir UW değerine sahip pencerelere izin verirler. Nowak Glas Satış Müdürü Andreas Mertens "Ayrıca Thermix, yumuşak cam çıtalarından daha sağlam ve daha stabildir" diyor. "Bu büyük cam formatlarında ve bileşik emniyet camında avantajlar getiriyor".

Toplamda yaklaşık 235 m2 alana sahip 55 pencerenin ölçülerini alabilmek için LIP GmbH Genel Müdürü Wolfgang Olschewsky bizzat uçağa atlayıp gitti. "Bu projede son derece düşük montaj toleranslarına uyulmalıydı, özellikle banyoda pencere pozisyonu el yapımı duvar karolarının çizgisine tam olarak uymak zorundaydı". Almanya'da özel ölçüye göre üretilen pencere elemanları Şili'ye geldiğinde, hassas montaj işlemlerine eşlik etmek ve takip etmek için yine orada bulunur.

Şimdi, 1,3 W / m2K'lık UW değerine sahip yeni meşe çerçeveli emniyet pencereleri ve kapıları rezidansta sıcaklıkların sabit kalmasını sağlıyor. Santiago'da iklim genellikle ılımandır, ancak sıcaklıkta sık sert değişiklikler de görülür. Ayrıca devamlı olarak depremler de oluyor: tıpkı binanın tesliminden iki hafta sonra meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki deprem gibi. Ancak iyi inşa edilmiş bu bina türbülansı ortadan kaldırıyor: uzak görüşlü dış mekanların sürdürülebilirliğinin bir sembolü olarak.

Kısaca bina:

• İşveren: Federal Almanya Cumhuriyeti
  • Kullanıcı: Santiago de Chile'deki Alman Büyükelçisi
  • Adres: Santiago de Chile, Las Condes İlçesi
  • Proje yönetimi: Almanya Federal Bina ve Bölge Planlama Ofisi BBR, Yurtdışı Departmanı III A2, Bonn
  • Genel planlamacı: Mimarlık, Enerji Konsepti, İç Tasarım ve Bina Denetimi, FAR Frohn & Rojas Planung GmbH, Berlin/Santiago de Chile
  • Genel yüklenici: Constructora ECOFAL Ltda., Santiago de Chile
  • Pencere ve kapılar: LIP-GmbH, Bad Salzuflen
  • Yalıtım camı: Isopan'lar, kısmen güvenlik yalıtım camı olarak, Nowak Glas, Bochum
  • Cam çıtası: Thermix TX.N plus ve Thermix Karolaj Pencere, Ensinger, Nufringen
  • Toplam maliyet*: 2,01 Milyon Euro, bunun 1,46 Milyon €'su inşaat giderleri
  • İnşa süresi: 1 yıl
  • Toplam Alan: 2928 m2 (alan)
  • Taban alanı toplamı 962 m²
  • Kullanım alanı 555 m²

*Ücretler dahil bütçe onaylı maliyetlerin durumu. Genel riskler ve ara fiyat endeksi artışları için ilave ücretler dahil değildir.

Ensinger Grubu, bileşikler, yarı mamul, profil ve teknik konstrüksiyon parçaları ve yüksek performanslı plastik ürünler geliştirme, üretim ve satış alanında faaliyet göstermektedir. Ensinger birçok imalat yönteminden faydalanmaktadır, özellikle ekstrükzyon, mekanik işleme ve enjeksiyon kalıplama gibi. 33 merkezde toplam 2.400 personel ile bu aile şirketi dünya çapında pek çok endüstri bölgesinde imalat yerleri veya satış temsilcilikleri aracılığıyla temsil edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız: www.ensingerplastics.com

Şili Alman Büyükelçiliği rezidansı ön cephesi Santiago de Chile'deki Alman Büyükelçiliği'nin yenilenmesi ve deprem güçlendirmesi sırasında ) ...
Şili Alman Büyükelçiliği rezidansı bahçe manzarası ... enerji bilançosunun iyileştirilmesi de amaçlanıyordu. Kaynak: Almanya Federal Bina ve Bölge Planlama Ofisi (BBR) için Christian Hagemann
Yeni emniyet kapılarının ve pencerelerinin montajıYeni emniyet kapılarının ve pencerelerinin montajı. Kaynak: FAR Frohn & Rojas